İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Periodontitis

Periodontitis ve Diş Eti Sağlığı

Periodontitis (Diş Eti Çekilmesi) Nedir?

Periodontitis, dişleri destekleyen bağların ve kemiklerin iltihaplanması ve enfeksiyonu ile karakterize bir tür diş eti hastalığıdır. Çoğu zaman dişler ve diş etleri arasında derin ceplerin oluşmasına neden olur ve bu da sonuçta diş kaybına neden olabilir. Hastalık, oral mikrobiyal biyofilm tarafından başlatılır ve sürdürülür. Ayrıca gen duyarlılığı ve çevresel koşullar gibi faktörlerden de etkilenir. Ek olarak periodontitisin ateroskleroz (damar sertliği), olumsuz gebelik sonuçları, romatoid artrit (iltihaplı romatizma), bazı kanserler ve diyabet gibi sistemik bozukluklarla epidemiyolojik olarak ilişkili olduğu görülmüştür.1

Periodontitis (Diş Eti Çekilmesi) Belirtileri

Periodontitisin belirtileri, dişetinde kanama, kırmızı/mavimsi-morumsu renk değişikliği, dişeti çekilmesi, dişeti büyümesi, dişlerde yer değiştirme, aralanma, uzama, sallanma, apse oluşumu, hassasiyet ve kötü ağız kokusudur.3

Peridontitis Diş Etki Çekilmesi Tedavisi

Periodontitis (Diş Eti Çekilmesi) Tedavisi

Periodontal hastalığın konvansiyonel tedavisi, etkin plak kontrolüyle beraber mekanik temizlikten oluşan cerrahi ve cerrahi olmayan periodontal tedaviyi kapsar. Bununla birlikte mekanik temizlik, derin ceplere erişilememesi, yüzey düzensizlikleri ve furkasyon bölgeleri gibi sınırlamalar sebebiyle zorlu bir prosedürdür. Bu aşamada, mekanik olarak yok edilmesi mümkün olmayan patojenik mikroorganizmaların, antimikrobiyal tedavi ile sayıca azaltılması veya elimine edilmesi hedeflenir.4

Diş Eti Çekilmesine Ne İyi Gelir?

Diş eti çekilmesi, geri dönmeyen bir durumdur, yani çekilen diş eti dokusu yeniden büyümez. Ancak, sorunun daha da kötüleşmesini önlemek için bazı önlemler alabilirsiniz. 

Tedavi yöntemi, diş eti sorunlarının nedenine bağlıdır. Eğer sorun, sert fırçalama veya yetersiz ağız hijyeninden kaynaklanıyorsa, diş hekiminiz ile fırçalama ve diş ipi kullanım alışkanlıklarınızı değiştirme konusunda konuşmanız önemlidir. Plak oluşumunu engelleyen günlük bir ağız gargarası kullanmak ve diş arası temizleyici ya da diş ipi gibi araçlar kullanarak ulaşılması zor alanları temiz tutmak yardımcı olabilir.

Hafif diş eti çekilmesi, diş etlerinde ceplerin etrafında bakteri birikme riskini artırabilir, ancak bu durum, diş eti hastalığına yakalanma riskinizi otomatik olarak artırmaz. Bununla birlikte, mevcut diş eti hastalığı olan bölgelerde diş eti çekilmesi hastalığın daha hızlı ilerlemesine neden olabilir.Bunun için de etkili ve doğru ağız temizliğinin yapılması büyük önem taşıyor.

Diş Eti Çekilmesi Evde Çözüm Yolları

Diş eti çekilmesinin pek çok nedeni olduğu gibi pek çok farklı çözümü de bulunmaktadır. Yanlış fırçalamadan kaynaklı diş eti çekilmelerinde bir diş hekimi kontrolünde doğru fırçalama teknikleri öğrenilerek uygulanabilir. Buna ek olarak ise diş etlerini besleyici macunlar kullanılarak diş eti çekilmesinin ilerlemesi engellenebilir.

Diş eti çekilmesinin nedeninin iyice araştırılması ve kökeni bulunmalıdır. Bu nedene göre tedavi şeklinin bir profesyonel tarafından belirlenmesi kritik önem taşımaktadır.

Periodontitis Diş Eti Çekilmesi Diş Macunu

Periodontitis (Diş Eti Çekilmesi) Diş Macunu

Zerdeçal, adaçayı ve çobançantası gibi bitkilerin diş eti çekilmesi tedavisinde olumlu etkilerinin olduğu yıllardır yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır.5 Bu nedenle bu bitkileri içeren ağız bakım ürünleri kullanımı diş eti çekilmesi ile başa çıkılmasında büyük destekçiniz olacaktır.

 

Kaynaklar

  1. Graziani F, Karapetsa D, Alonso B, Herrera D. Nonsurgical and surgical treatment of periodontitis: how many options for one disease? Periodontol 2000. 2017 Oct;75(1):152-188. doi: 10.1111/prd.12201. PMID: 28758300.
  2. https://www.healthline.com/health/receding-gums-treatment#treatments
  3. Jati AS, Furquim LZ, Consolaro A. Gingival recession: its causes and types, and the importance of orthodontic treatment. Dental Press J Orthod. 2016 Jun;21(3):18-29. doi: 10.1590/2177-6709.21.3.018-029.oin. PMID: 27409650; PMCID: PMC4944726.
  4. Imber JC, Kasaj A. Treatment of Gingival Recession: When and How? Int Dent J. 2021 Jun;71(3):178-187. doi: 10.1111/idj.12617. Epub 2021 Jan 29. PMID: 34024328; PMCID: PMC9275303.
  5. Rani N, Singla RK, Narwal S, Tanushree, Kumar N, Rahman MM. Medicinal Plants Used as an Alternative to Treat Gingivitis and Periodontitis. Evid Based Complement Alternat Med. 2022 Sep 6;2022:2327641. doi: 10.1155/2022/2327641. PMID: 37941972; PMCID: PMC10630018.

    Daha Fazlazı

    Parabenler Dost mu? Düşman mı?

    PARABENLER: DOST MU DÜŞMAN MI?

    Paraben Nedir? Parabenler, kozmetik ürünlerde koruyucu fonksiyonunda yaygın olarak kullanılan bir kimyasal ailesi olarak karşımıza çıkar. Kozmetiklerde hem ürünleri hem de tüketicileri korumak amac...

    Daha fazlasını oku
    Triclosan

    TRICLOSAN: Koruyucu mu, Bozucu mu?

    Triclosan (Triklosan) Nedir? Triclosan, yaygın olarak kullanılan bir antimikrobiyal ajan olup, bakteri ve kontaminasyonun büyümesini engeller veya durdurur. Mikropları yok etme yeteneği nedeniyle t...

    Daha fazlasını oku